Wat is Intermittent Fasting en is het ook geschikt voor fietsers? (2024)

Intermittent Fasting is wanneer je afwisselt tussen perioden van eten en niet eten en kan helpen met afvallen. Maar voor fietsers kan het ook averechts werken!

Door Sander Jansen

Wat is Intermittent Fasting en is het ook geschikt voor fietsers? (1)Geraadpleegde expert: Miriam van Reijen

Intermittent Fasting, het is een term die je de laatste jaren vast al eens voorbij hebt horen komen. In het Nederlands wordt het ook wel periodiek vasten genoemd, al kom je ook de samensmelting intermittent vasten wel tegen. Maar wat is intermittent fasting precies? En hoe moet je dat precies doen, wat is de beste manier van intermittent fasting? Je kunt je daarnaast afvragen of het wel zo slim is om dit dieet te volgen als fietser. Want wat zijn de nadelen van intermittent fasting? In dit artikel leggen we alles uit over deze populaire vorm van vasten.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting (IF) is wanneer je afwisselt tussen perioden van eten en niet eten, waarbij je de tijd dat je eet beperkt tot een relatief kort tijdsvenster. Er zijn veel manieren van IF, maar fietsers doen het vaak door het ontbijt over te slaan en op een nuchtere maag te gaan trainen.

Er zijn veel manieren om intermittent fasting toe te passen, de bekendste regel van intermittent fasting is waarschijnlijk de 16:8 regel. Bij de 16:8 regel van intermittent fasting eet je 16 uur per dag niet en 8 uur per dag wel, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. Een andere optie is om slechts 2 dagen in de week een maximaal aantal calorieën te eten. Maar ook om de dag eten kan passen binnen intermittent fasting: de ene dag wel eten en de andere dag niet. Welke manier van intermittent fasting je kiest hangt af van je doelen, wat bij je past en hoe jij je erbij voelt.

Lees ook: Intermittent Fasting schema voor fietsers

Wat zijn de voordelen van Intermittent Fasting?

Intermittent fasting kan goed zijn voor gewichtsverlies, mits het je helpt om in totaliteit minder calorieën tot je te nemen dan wanneer je in een langer tijdsbestek zou eten. Uiteindelijk gaat afvallen namelijk over het creëren van een calorietekort over een langere periode. Intermittent fasting kan mensen helpen met afvallen, omdat ze minder lang de tijd hebben om te eten en dus over de lange tijd mogelijk minder calorieën tot zich nemen dan wanneer zij zichzelf die restrictie in tijd niet opleggen.

Er zijn daarnaast aanwijzingen dat intermittent fasting een betere controle van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies zou kunnen bevorderen, vooral bij mensen die veel zitten. Maar het onderzoek is verre van bevestigd en ziet er veel minder gunstig uit voor vrouwen. Integendeel, een studie gepubliceerd in Obesity Research liet zien dat IF de insulinegevoeligheid bij mannen verbeterde, maar bij vrouwen een dergelijke verbetering niet werd gezien. Hun glucosetolerantie werd zelfs slechter toen ze aan intermittent fasting deden.

Lees ook: De beste aanpak om af te vallen: langzaam en gedoseerd

Nadelige effecten van Intermittent Fasting

Vasten heeft nadelige effecten op het endocriene systeem van een vrouw: je schildklierfunctie vertraagt ​​en neemt je stofwisseling daarin mee. Je lichaam probeert je energie te behouden. Dit beeld is nog meer te zien bij vrouwen die sporten. Als je naast het vasten traint - wat veel vrouwen proberen te doen om af te vallen - worden al deze negatieve effecten verergerd.

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat IF genetische aanpassingen kan veroorzaken die je een betere vetverbrander maken, is de wetenschap ook minder eensgezind wanneer we proberen het toe te passen op sportieve prestaties. Een studie uit 2020 met de titel Exercise Training and Fasting: Current Insights concludeerde dat "er weinig bewijs is dat een combinatie van duurtraining en vasten betere vetverbranding opleveren."

Lees ook: 6 wetenschappelijk bewezen manieren om fietsend meer vet te verbranden

Niet samen met intensieve training

Als je het toch eens wilt proberen, raden de onderzoekers aan om intensieve training tijdens het vasten te vermijden, omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat dit je prestaties kan verminderen. Maar eigenlijk is intermittent fasting voor fietsers in alle gevallen niet aan te raden. De reden waarom mensen ervoor kiezen om intermittent fasting te gaan doen, is vaak een ingang om andere oplossingen met meer resultaat en minder nadelige effecten te vinden. Ga daarom zeker in gesprek met een voedingsdeskundige of andere expert, voordat je je wilt wagen aan intermittent fasting.

Lees ook: Hoe kan je het beste afvallen en daarna op gewicht blijven?

Meer van Bicycling

Wat is Intermittent Fasting en is het ook geschikt voor fietsers? (3)

Afvallen

Hoe kan je afvallen en daarna op gewicht blijven?Tekenen dat je spieren verliest in plaats van vetVet verliezen zonder honger doe je zo8 gewoontes om je vetverbranding te stimuleren

Advertentie - Lees hieronder verder

Verbrand je meer calorieën bij fietsen in de kou?Langzaam en gedoseerd afvallen de beste strategieZorgt een iets lager gewicht voor hogere snelheid?Calorieën knallen met deze 30-minuten ritjes
Help! Ik fiets elke dag, maar val niet afIs een heel laag vetpercentage eigenlijk gezond?Rijd je buikje eraf met deze 3 trainingstipsMeer vetverbranding? Drink koffie voor je rit!

Advertentie - Lees hieronder verder

Wat is Intermittent Fasting en is het ook geschikt voor fietsers? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.